Vegansk majonnäs med kikärtsspad eller sojamjölk

Vegansk majonnäs med kikärtsspad eller sojamjölk

Här är två olika sätt att göra vegansk majonnäs, den ena med sojamjölk och den andra med kikärtsspad.

Tänk på att alla ingredienser har samma temperatur innan du börjar, detta är grundregel i alla emulsioner då de lätt skär sig annars. Använd en mixerskål eller en hög skål och en mixerstav eller en blender. Det går att använda elvisp men det skvätter och majonnäsen går inte ihop lika lätt.

Vegansk majonnäs med sojamjölk

Ingredienser

1,5 dl osötad sojamjölk
2 dl rapsolja
2 tsk dijonsenap
2 tsk röd- eller vitvinsvinäger
salt och peppar

Gör så här:

Blanda sojamjölk, dijonsenap och vinäger och mixa ihop för att sedan på högsta hastighet droppvis tillsätta rapsolja, när du märker att majonnäsen börjar gå ihop kan du hälla en jämn stråle tills du fått en fin krämig majonnäs. Om majonnäsen är för lös tillsätter du lite olja och om den är för fast lite sojamjölk. Smaka av med salt och peppar.

Vegansk majonnäs med kikärtsspad

0,5 dl kikärtsspad
1 msk röd- eller vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
Salt och peppar

Gör så här:

Blanda senap, vinäger och kikärtsspad och mixa ihop för att sedan på högsta hastighet droppvis tillsätta rapsolja, när du märker att majonnäsen börjar gå ihop kan du hälla en jämn stråle tills du fått en fin krämig majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

Du kan smaksätta din majonnäs på samma sätt som en majonnäs gjord på ägg.

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.