Svartkålspaj med getost och valnötter

Svartkålspaj med getost och valnötter. Här har jag bytt ut grönkålen mot svartkål, personligen tycker jag svartkål är mycket godare än grönkål. I Sverige har vi inte använt svartkål så mycket förutom som prydnadsväxt men i Italien, framförallt i Toscana används den flitigt och det kan man höra på det engelska namnet ”Tuscan kale”.  Svartkål är en korsning av savojkål och grönkål och kan användas på samma sätt som grönkål.

8 Portioner | Förberedelser: 60 minuter | Tillagningstid: 40-50 minuter

Pajdeg

125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
1 tsk salt

Fyllning

200 g svartkål
1 lök
2 klyftor vitlök
1 msk olja
150-200 g getost
1 dl valnötter
svartpeppar

Äggstanning

3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjök
salt

Sätt på ugnen på 200 grader.

Hacka smöret i mindre bitar och blanda ihop med mjölet. tillsätt vatten och salt, knåda snabbt ihop till en deg för hand eller i matberedare. Låt degen vila i kyl i 30 minuter eller frys i 10 minuter om du har bråttom.

Vispa ihop ägg mjölk, grädde och salt.

Ta bort stammen från svartkålen och hacka grovt. Hackad lök och vitlök fint och stek lök. Stek vitlök och svartkålen i 2-3 minuter, smaka av med salt och peppar. Tag av och låt svalna.

Ta ut degen och kavla ut, lägg den i form, ca 24 centimeter och gärna med löstagbar kant, nagga den lätt. Förgrädda i 10 mintuer.

Ta ut pajen och fyll den med grönsakerna och sedan slå på äggstanningen, smula över getost,  krossa valnötterna i handen och smula över. Jag tog bort den lite hårdare vita kanten på getosten men det behövs inte.

Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått fin färg och äggstanningen har satt sig. Servera med en krispig sallad!

Kommentera