Stekt kummel med svartkål, skogschampinjon, rökt sidfläsk, jordärtskockschips och lime- och vitlökskräm

Detta recept har en italiensk touch men jag gjorde faktiskt denna rätt för första gången på Ölstugan 1892 Tullen som serverar svensk husmanskost, det är inte riktigt svensk husmanskost men nästan alla råvaror finns att hämta i vårt land.

4 Portioner | Förberedelser: 30 minuter | Tillagningstid: 30 minuter

Ingredienser:

600 g kummel
smör

400 gram svartkål
2 st rödlök
150 gram rökt sidfläsk
200 g skogschampinjoner
100 gram parmesanost
salt och peppar

1 liter olja
250 jordärskockor

1/2 lime, juice
1/2 lime, rivet skal
1 vitlök
1.5 dl majonnäs
0.5 dl creme fraiche
1 tsk honung

Lime- och vitlökskräm

Blanda majonnäs, creme fraiche, honung, hackad eller pressad vitlök, limeskal och pressad lime.
Blanda väl och låt stå kylt.

Jordärtskockschips

Börja med att mäta upp olja i en hög kastrull och värm tills 180 grader. Ha alltid ett lock vid sidan, ifall det skulle koka över och fatta eld, stäng av plattan och lägg på locket

Tvätta jordärtskockan noga men behåll skalet på, torka av dem och hyvla eller skär fina tunna skivor.
Lägg ner jordärtskockorna i den varma oljan, ta lite i taget, lägger du i för mycket kokar oljan lätt över och temperaturen sänks.

Vänd chipsen någon gång så det blir jämt friterade och inte fastnar i varandra. Ta upp chipsen med en hålslev eller något liknande, lägg på hushållspapper, salta och låt torka.

Tänk på att inte hälla den varma oljan i vasken.

Svartkål, rökt sidfläsk och champinjoner

Skölj och ta bort stamen från svartkålen och hacka grovt. Tärna rödlöken och sidfläsket. Putsa och kvarta champinjonerna. Stek sidfläsket knaprigt och tag av.

Stek champinjonera tills de får fin yta, lägg i den hackade rödlöken och svartkålen, stek tills svartkålen blivit mjuk, lägg i det stekta sidfläsket och ta av från plattan.

Smaka av med salt och peppar

Kummel

Börja med att portionera kummeln i 4 bitar.
Stek kummeln i smör på medelhög värme, ös kummeln med smör medans du steker den. Stek klar fisken i panna eller avsluta i ugn, 40 grader i innertemperatur.

Servering

Lägg upp svartkåls blandningen och riv över rikligt med parmesanost, lägg upp fisken, jordärtskockschipsen och avsluta med lime- och vitlökskrämen.

Kommentera