Risnudlar med ostronskivling

Risnudlar med ostronskivling är en enkel rätt som går att servera kall eller varm. Receptet är veganskt men det går att toppa med räkor, ägg eller något annat protein. Såsen sätter en tydlig asiatisk prägel på rätten.

4 portioner | Förberedelser: 40 minuter | Tillagningstid: 15 minuter

Ingredienser

4 portioner risnudlar
250 gram ostronskivling
1 vitlöksklyfta
½ knippe vårlök
2 st pak choi
½ knippe koriander
12 dl grönsaksbuljong

Asiatisk sås

1 chili
1 liten schalottenlök
1 lime, pressad
3 msk ljus soja
1 msk sesamolja
2 tsk mirin
1 tsk riven ingefära

Gör så här

Lägg risnudlarna i blöt efter anvisningarna på förpackningen, det är olika tider beroende på tjocklek på nudlarna.

Skiva schalottenlöken och chilin och blanda med lime, soja, sesamolja, mirin och riven ingefära, låt stå och dra medans du tillagar resten.

Hacka vitlöken fint och riv ostronskivlingen i fina strimlor längs med ränderna på undersidan av svampen. Stek svampen i olja hårt i en het panna tills den fått fin färg och blivit krispig, sänk värmen, tillsätt vitlöken och stek någon minut till.

Dela pak choi på längden, ansa och tvätta den. Skiva vårlöken, hacka koriandern grovt.

Koka upp grönsaksbuljong, lägg ner risnudlarna och koka tills klara, ta upp nudlarna och skölj i iskallt vatten tills de är kalla. Lägg ner pak choi i buljongen och sjud i 2 minuter med lock. Spara buljongen om nudlarna skall serveras varma.

Servera nudlarna kalla eller med varm buljong, toppa med ostronskivling, pak choi, koriander, salladslök och den asiatiska såsen

Kommentera