Krispig kebabpizza med korianderchutney

Krispig kebabpizza med korianderchutney. Det går att servera kebaben med sallad, pommes frites, ris m.m. I detta recept användes fläskkarré som innehåller mycket fett, köttet håller sig saftigt men får fortfarande en krispig yta. Det går självklart att byta ut mot lamm, kyckling eller nötkött.

6 portioner | Förberedelser: 1 timma | Tillagningstid: 20 minuter

Ingredienser

Hemmagjord pizzadeg eller färdigköpt
200 gram riven mozzarella
1 kg fläskkarré
1 dl ljus soja
2 msk citronsaft
2 rödlök
Tomatsås
Kebabkrydda
Koriander för garnering

Kebabkrydda

2 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
2 msk spiskummin
1 tsk cayennepeppar
1 msk oregano

Tomatsås

400 gram skalade tomater på burk
½ lök, skivad
4 klyftor vitlök, skivade
1 dl rött vin
1 dl vatten
1 lagerblad, smulat
1 tsk torkad oregano
1 kvist timjan, repad
1 tsk rökt paprikapulver
2 msk vit- eller rödvinsvinäger
Olivolja till stekning
Socker
Salt

Korianderchutney

1 kruka koriander
1 klyfta vitlök
1 msk limesaft
1 tsk spiskummin
1 liten grön chili

Gör så här:

Blanda alla kryddorna till kebabkryddan.

Skiva fläskkarrén fint och tillsätt soja, citronsaft och kebabkryddan och låt stå kylt i minst 30 minuter upp till ett dygn.

Fräs lök, vitlök, timjan och lagerblad tills löken blivit mjuk och glansig.
Tillsätt tomater rökt paprikapulver, vin, oregano, vatten och vinäger, koka upp och låt sedan småputtra i ca 20-30 minuter.

Mixa såsen slät och sila den genom finmaskig sil. Smaka av med salt och socker.

Hacka chili, koriander och vitlök grovt. Mixa eller mortla alla ingredienser till önskad konsistens.

Värm ugnen till 250 grader.

Sprid ut fläskkarrén på en ugnsplåt och grilla tills den fått fin yta, ca 10-20 minuter beroende hur tjockt skivad karrén är. Det går även att steka i panna.

Ta ut fläskkarrén och sänk ugnen till 230 grader

Kavla ut degen tunt (på bilden 1 mm tjock) men normalt 3-5 mm. Stryk ett lager tomatsås, strö över ost och baka av 7-10 minuter för tunna pizzor och 15-20 minuter för normalt tjocka pizzor.

Servera pizzorna med kebaben, rödlök, korianderchutney och garnera med koriander.

Kommentera