Banh Mi med Citrongräsmarinerat fläsk, pickles, chilisås och koriander

Banh Mi med citrongräsmarinerat fläsk

Banh Mi med citrongräsmarinerat fläsk, pickles, chilisås och koriander. Sedan första gången jag åt Banh Mi så har jag varit fast, älskar denna vietnamesiska foodtruck macka.

4 Portioner | Förberedelser: 30 minuter + 2 timmars marinering | Tillagningstid: 10 minuter

 

Ingredienser

2 mjuka baguetter
1/2 knippe koriander
5 Jalapeno chili, urkärnad och tunt skivad
Majonnäs
600 g fläskkarré
10 cm rättika, finstrimlad
1 morot, finstrimlad
1 gurka
sriracha

Marinad

1 – 2 msk socker
1 msk hackad vitlök
2 msk hackad schalottenlök eller gul lök
1 stjälk citrongräs, finhackad (3 msk)
1 tsk svartpeppar
2 1/2 msk sojasås
1 1/2 msk fisksås
2 msk rostad sesamolja
2 msk olja

1-2-2 lag

0,5 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten

Gör så här:

Skiva fläskkarrén väldigt tunt, det går att frysa köttet under kort tid för att lättare skiva det tunt. Slå karréskivorna lätt med med en klubba eller baksidan av kökskniven.

Blanda alla ingredienserna till marinaden väl, lägg ner fläskkarrén i marinaden och låt stå ca 1-2 timmar eller över natten. Sila av överflödig marinad innan du använder den.

Blanda ättika och socker i en kastull, under omrörning på låg värme. Ta av kastrullen och blanda ner vatten. När lagen är kall, lägg ner moroten och rättikan och pickla grönsakerna i minst 30 minuter.

Värm grillen och lägg fläskkarrén på grillen och låt grilla tills den är fint grillad på båda sidor och är genomstekt. Om ugn används, sätt plåten eller ugnsformen i mitten av ugnen, 200 grader i 5-7 minuter, flytta sedan upp plåten/ugnsformen högst upp i ca 2-3 minuter för att få fin yta.

Börja med att bre era baguetter med majonnäs och sedan gurka, skivade Jalapeño, grillad fläskkarré, inlagda morötter och rättika samt avsluta med koriander. Sriracha för de som vill ha lite extra styrka. Servera en hel baguette eller dela den.

 

Kommentera