Stekt ris med kyckling och friterat ägg (khao pad gai)
Asiatiskt,  Kyckling,  Recept

Stekt ris med kyckling och friterat ägg (khao pad gai)

När jag bodde i Bangkok var det här min frukost nästan varje dag. Det är lite som våran pyttipanna och du kan göra den i oändliga variationer men grunden är alltid ris, ägg, fisksås och lök. Detta är mitt recept men även jag ändrar rätten efter vad som finns i kylen.

Man kommer hem trött efter jobbet och orkar inte laga mat men har lite ris över från dagen innan, då slänger man lätt ihop denna rätt på det som finns i kylen. Det underbara är att det tar 20-30 minuter. Mestadels blir det med kyckling för min del men det går att göra på biff, fläsk räkor m.m. Rätten serveras ofta med friterat ägg, lime och prik nam pla (chili fisksås)

4 Portioner | Förberedelser: 10 minuter | Tillagningstid: 10 minuter

Ingredienser

1 liter kokt kallt ris
400 g kyckling, skuren i små bitar
200 g broccoli, små buketter
2 morot, skuren i tunna korta stavar eller tunna skivor
1 stor lök, skivad
4 vitlök, finhackad
2 msk ostronsås
2 msk fisksås
1 msk ljus sojasås
4 ägg, till riset
4 ägg, till fritering
1 kruka koriander
peppar

Prik nam pla (chili fisksås)

6 msk fisksås
1 lime
2-5 små chili, hackade

Gör så här:

Då denna rätt skall göras snabbt i het wokpanna är det viktigt att alla ingredienserna är förberedda innan tillagning. Tänk på att grönsakerna ska fortfarande vara krispiga när rätten är klar och om du har du en mindre wok kan de va bra att göra rätten i 2 omgångar så det inte blir grötigt.

Ta ut riset från kylen och låt det bli rumstempererat medan du förbereder resten av ingredienserna. Om riset fortfarande är kallt när du skall börja steka det så värm riset lätt innan, annars kyler det ner din wokpanna.

Börja med prik nam pla (chili fisksås) då den behöver dra en liten stund. Blanda den hackade chilin med limejuice och fisksås. Det kan behövas lite socker beroende på hur mogen limen är.

Värm wokpannan tills den är het och tillsätt oljan och vitlök, rör runt 15 sekunder tills vitlöken fått en gyllene färg och doftar gott. Lägg ner kycklingen, om inte saften från kycklingen avdunstar höj värmen och stek klart.

Tillsätt broccoli, morot och sedan lite mindre än hälften av riset och blanda runt i 20 sekunder. Flytta riset till ena sidan av pannan eller gör ett hål i mitten av riset och knäck ner äggen i pannan. Rör runt äggen några sekunder (lite som äggröra) blanda sedan in riset med äggen.

Tillsätt resten av riset och blanda runt snabbt. Tillsätt fisksås, soja och ostronsås och blanda runt och stek någon minut. Blanda ner löken i riset och tag av från värmen. Smaka av med peppar.

Friterat ägg

Gör rent wokpannan och värm 1 dl olja tills oljan är riktigt het.

Det kan skvätta ganska mycket när man knäcker ner ägget i den varma olja så det kan vara smidigare att knäcka ägget i en kopp för att sedan försiktigt lägga ner ägget.

Oljan skall vara så het att äggvitan blir fluffig, stek på en eller båda sidorna tills ägget är gyllenbrunt och fått frasiga kanter.

Servera ägget på det stekta riset med en klyfta lime, koriander och prik nam pla

2 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.