Olja gjord på thaibasilika
Recept

Olja gjord på thaibasilika

Detta receptet går lika bra att göra med vanlig basilika. Thaibasilikan (horapa) har doft och smak av anis/lakrits vilket gör att den passar bättre till vissa rätter till exempel glass, smaksättning i majonnäs, toppa en god pasta och såklart till asiatisk mat. Jag har hittat thaibasilika i välsorterade butiker men annars finns det oftast i asiatiska butiker.

När man kokar (blancherar) basilikan får den en fin grön färg, man frigör klorofyllet i bladen vilket ger den fina färgen på oljan. Det är dock viktigt att bara snabbt blanchera basilikan och snabbt kyla ner den, annars tappar basilikabladen all färg och får en gräsig smak istället.

2-2.5 dl | Förberedelser: 15 minuter | Tillagningstid: 15 min

Ingredienser

100 gram thaibasilika
200 gram rapsolja

Gör så här:

Börja med att kyla ner rapsoljan och sedan plocka bladen från thaibasilikan.

Fyll en bunke med kallt vatten och is. Blanchera basilikabladen i kokande vatten i 30 sekunder, sila av och sedan kyl ner i isvattnet. Alternativt spola basilikan i iskallt vatten tills den svalnat men isvatten är att föredra.

Krama ur basilikabladen och mixa med den kalla rapsoljan till en fin puré, mixa inte för länge då blir basilikan varm vilket gör att du tappar färgen och den smakar inte gott.

Nu kan du välja att spara oljan som den är eller sila oljan genom silduk eller ett kaffefilter för at få en helt klar basilikaolja.
Kyl ner den färdiga basilikaoljan och spara upp till en vecka.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.